Незалежність України — це результат багатовікової визвольної боротьби та самовідданої діяльності численних громадських угруповань, що попри усі тогочасні репресивні реалії зберегли любов до Батьківщини та завзяття до її захисту. У 1989 році, як громадсько-політична організація, був створений Народний Рух України, що об’єднав кращі інтелектуальні, творчі та духовні сили задля спільної мети. 10 вересня в Одесі відбулась Всеукраїнська Наукова конференція, присвячена 30-річчю Народного Руху, аби ще раз відзначити роль тогочасних подій в нашій сучасності. Поринула в історію державності України і наша знімальна група.

У духовному і політичному житті кожного народу є події й роки, які назавжди входять в його історію та визначають місце і роль на світовій арені. Народний Рух України був створений у вересні 1989 року, як громадсько-політична організація національно-демократичного спрямування, що виборювала переможну незалежність. 10 вересня в Одесі відбулась Всеукраїнська Наукова конференція присвячена 30-річюю Руху.

Григорій ГОНЧАРУК, зав.кафедри історії та етнографії України ОНПУ

 

Підняти історію Руху, дослідити до кінця — це значить підняти роль постатей, тих , що створювали Рух. Вони чудово створили програму, врешті-решт вони проголосили, почитайте першу програму Руху — між рядками програми дихає незалежність України, а вже в 90-му році вони проголосили незалежність України, як свою ціль.

Народний рух України в історії визначається перш за все, як опозиційна організація тогочасному репресивному режиму, що знайшла прихильників у найширших верствах населення.

 Олекса РІЗНИКІВ, український письменник

 

Рух увібрав у себе все українське, патріотичне, вистраждане, гідне нашої древньої нації. Тому ми перемогли у серпні 1991 року: відновивши українську державність, Рух здійснив те, що для багатьох стражденних поколінь українців здавалось нездійсненим.

 Юрій ДІДЕНКО, голова Миколаївської обл. організації НРУ

 

Коли після революції Гідності  гімн, наша сучасна українська пісня, захлеснув наші вулиці підняв дух українців — зрозуміло, що Україна поволі відроджується, але це відродження стало можливо лише завдяки тим людям, які в далеких 90-х повірили в українську національну ідею.

Успіх нинішнього українського державотворення значною мірою залежить від вміння об’єктивно проаналізувати власний історичний досвід, вважають учасники заходу, сьогодні для цього є достатньо джерел.

Анатолій ХРОМОВ, заступник директора державного архіву СБУ

 

П’ять років тому, після ухвалення закону України про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму, всі документи радянських спецслужб за період з 1917 по 1991 роки є відкритими і доступними не тільки дослідникам і усім громадянам України, ну й інших країн світу. В тому числі це нововідкриті документи щодо визвольного руху українського народу, в тому числі щодо учасників-дисидентів, які організували пізніше Народний Рух України.

 Участь у науковій конференції не тільки викладачів, професорів та учасників визвольних подій, але й багатьох студентів ще раз акцентує — історію треба знати і вивчати, аби творити сучасне й майбутнє, тим паче коли державність України знову випробується на міць.

 

 

Комментарии закрыты