Молитви про свою паству, що відчуває пригнічення і скорботу у зв’язку з небезпекою епідемії, — підніс Владика Агафангел за Божественною літургією в свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Силами інформаційного відділу Одеської єпархії УПЦ була організована пряма трансляція архієрейського богослужіння і тисячі людей, які не мали можливості молитися в храмах, долучилися до церковної соборної молитви.

8-го квітня відбулася робоча зустріч Високопреосвященнішого Агафангела, митрополита Одеського і Ізмаїльського, з міським головою Одеси Геннадієм Трухановим. В ході зустрічі були обговорені питання святкування Світлого Христового Воскресіння. Владика митрополит Агафангел виступив з пропозицією, яка буде сприяти зменшенню небезпеки зараження великої кількості людей, які традиційно приходять у Великодню ніч в храми. У рамках ініціативи Президента України «Великдень вдома» був запропонований проект організації місць освячення великодніх кошиків не тільки біля православних храмів, але і всередині великих житлових масивів. Це пов’язано з тим, що, незважаючи на постійні заклики священнослужителів дотримуватися карантинних обмежень, багато людей, слідуючи традиції, будуть прагнути прийти в храм, що є їх невід’ємним конституційним правом. Дана пропозиція дозволить скоротити масштабний потік людей, що прямують в храми і монастирі, і тим самим виконати вимоги протиепідемічної безпеки. Міському голові був переданий детальний проект локацій, на яких планується розмістити пункти по освяченню пасхальних приношень і графік їх функціонування. Проект буде розглянуто оперативним штабом Одеської міської ради. Геннадій Труханов подякував митрополиту Агафангелу за розроблений план, який буде сприяти задоволенню релігійної потреби людей і, разом з тим, збереженню життя і здоров’я одеситів. А також висловив щиру подяку Одеській єпархії за активну участь у соціальній, благодійній підтримці населення і медичних працівників в період пандемії.

З благословення Владики Агафангела, Одеською єпархією в п’ятницю 3-го квітня була організована пряма трансляція вечірнього богослужіння з чином Похвали Пресвятої Богородиці. Субота Акафіста — так ще називається цей день на 5-й седмиці Великого посту.

Всупереч всім видимим і невидимим кордонам, які обставини встановлюють всьому віруючому світу, Одеська єпархія продовжує своє служіння. Знову в недільний день одесити, і не тільки вони, — спостерігали за ходом Божественної літургії в прямій трансляції, яка відбулася, з благословення Високопреосвященнішого Агафангела, митрополита Одеського і Ізмаїльського, в день пам’яті преподобної Марії Єгипетської зі Свято-Успенського кафедрального собору Одеси.

На минулому тижні в Одеській обласній державній адміністрації відбулася зустріч губернатора Одеської області Максима Куцого з архієпископом Арцизьким Віктором, вікарієм Одеської єпархії, і членами єпархіальної комісії з протидії епідемії коронавірусу. З благословення митрополита Агафангела, священнослужителі передали для потреб Одеського регіону три з половиною тисячі медичних тестів з виявлення коронавірусу, які, в контексті соціального служіння Української Православної Церкви та з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, — були придбані Міжнародним благодійним фондом Вадима Новинського «Покров». Губернатор передав слова щирої вдячності від імені всіх жителів регіону Почесному громадянину Одеси і Одеської області митрополиту Агафангелу. Також Максим Куций розповів представникам ЗМІ, присутнім на зустрічі, про спільний проект обласного керівництва і Одеської єпархії по організації великодніх свят в умовах карантину. І високо оцінив ревне і самовіддане служіння всіх священнослужителів Одеської єпархії УПЦ під проводом Владики Агафангела справі протидії розвитку епідемії в Одеському регіоні.

Одеська єпархія не залишає своїх вірних чад в період епідемії, продовжує уважно стежити за ходом розвитку подій, пов’язаних з карантином, і продовжує піклуватися про одеситів. З благословення Високопреосвященнішого Агафангела, митрополита Одеського і Ізмаїльського, духовенство єпархії проявляють себе як справжні патріоти, не залишають своїх співгромадян у важкі дні і продовжують активно допомагати всім нужденним в їх потребах.

Хто б міг подумати, дорогі брати і сестри, ще кілька місяців тому, що вся наша високо технологічна суєта, на яку ми зазвичай посилаємося, нарікаючи, що нам не вистачає часу на сім’ю, на молитву, і на творіння давно відкладених добрих справ, може настільки різко обірватися?!! Не кожному мрійнику або письменнику-фантасту наснилося б навіть щось подібне і ще в такій близькій перспективі, а не колись в далекому майбутньому і десь дуже далеко. Мабуть, дійсно, для того, щоб люди почали цінувати очевидні речі, потрібні світу подібні струси і можливість натиснути на паузу: адже дивлячись на порожні вулиці, саме таке відчуття і створюється — ніби хтось натиснув на загальному пульті життя кнопку «пауза». Хтось зараз використовує цей унікальний час для перезавантаження свого духовного життя, приділяючи увагу своїм близьким, а також бідним, голодним і хворим людям навколо, а хтось в світі, на жаль, навіть і з цієї ситуації намагається витягти свою економічну, політичну і егоїстичну вигоду. Якщо людина не має і не бачить світу духовного маяка, який піднімає над стресами цього мінливого світу, то в подібних форс-мажорних ситуаціях прихована раніше внутрішня невпевненість перетворюється в повну паніку, бо реальність і близькість тілесної смерті, про яку завжди говорили віруючі і філософи, вже не здається чимось настільки абстрактним, другорядним і далеким, а, навпаки, в панічному стані здається вже ближче, ніж насправді. Віруюча же людина, в цілому, зберігає спокій, адже щодня і заздалегідь готується до подібних випробувань, та ще й про ближніх турбується. Християнин покликаний до надії і розуміння, що навіть якщо (в гіршому випадку!) його життєвий корабель потроху йде на дно, то в будь-якому випадку його не залишить Небесний Адмірал і незабаром надасть йому рятівний круг або шлюпку. Невіруюча же людина зазвичай лише на словах говорить, що «нічого на землі немає вічного», насправді ж від справді вічного не на землі тікає і навіть в думках боїться тієї — вічної — зустрічі, і тому-то душа її і тріпоче, бачачи , що життєві кораблі її сусідів, а тим більше якщо вже і її власний корабель — потроху почали пускати течу. Постараємося ж, дорогі брати і сестри, в ці передвеликодні дні не панікувати і не гризти себе зсередини негативом і невдоволенням, постараємося перечекати цей режим перепочинку і паузи, які благословив нам Господь, і в той же час, не будемо страждати думками приречення і фаталізму, спокушаючи Бога і ближніх, своєю гордістю і самовпевненістю — постараємося смиренно виконувати норми і постанови лікарів і правителів, щоб своїми ж руками не збільшувати пролом у власних кораблях! А вже незабаром Воскреслий Спаситель, що потоптав смерть Своєю смертю, благословить всіх нас і дасть нам знову можливість, по великодньому слову святителя Іоанна Златоуста, відчути в повноті, що «життя живе»!

Category:

ТЕО

Теги:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Комментарии закрыты