Свято-Успенський кафедральний собор міста Одеси зустрічав правлячого архієрея Одеської єпархії митрополита Агафангела в недільний день 18-го жовтня. Владика митрополит звершив Божественну літургію, за якою звучали святі слова Євангелія від Луки: «І як хочете, щоб робили вам люди, так і ви робіть їм. І коли ви любите тих, хто вас любить, яка вам за те дяка? Бо і грішники люблять тих, хто їх любить. І якщо ви робите добро тим, хто вам робить добро, яка вам за те дяка? Бо і грішники те саме роблять. І коли позичаєте тим, від кого сподіваєтесь одержати, яка за те вам дяка? Бо і грішники позичають грішникам, щоб стільки ж одержати. Але ви любіть ворогів ваших, добро творіть і позичайте, нічого не сподіваючись; і буде вам нагорода велика, і будете синами Всевишнього; бо Він добрий і до невдячних, і злих. Отже, будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний.» Милосердя і любов навіть до тих, хто не любить нас, — це важлива якість, передана нам Господом Іісусом Христом, має увійти в життя кожного християнина. Ми повинні бути милосердними і завжди сподіватися на Бога і Божу Матір, яка не залишає навіть в найважчі часи тих, хто вдається до Неї. По завершенні літургії в соборі перед чудотворним Касперівським образом Богородиці був відслужений молебень, який також очолив митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел.
У п’ятницю, 16-го жовтня, після акафісту Покрову Пресвятої Богородиці перед Касперівським образом Її, який соборно звершує духовенство Одеси і який став доброю традицією, — Владика Агафангел відвідав Свято-Предтеченський скит Свято-Іверського Одеського чоловічого монастиря. Скит знаходиться в селі Лозовому Одеської області. Тут митрополит Агафангел у співслужінні архієпископа Южненського Діодора, намісника Свято-Іверського монастиря, і братії обителі звершив освячення місця під будівництво храму на честь святого пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, хреста, встановленого на місці вівтаря майбутнього храму, і каплиці на честь святого пророка Божого Іллі. Після цього правлячий архієрей митрополії відвідав домовий храм на честь ікони Божої Матері «Нев’янучий цвіт», оглянув територію скиту, господарські будівлі. Поспілкувавшись з насельниками обителі, Владика Агафангел ознайомився з результатами їх повсякденній діяльності і духовного життя.

15-го жовтня Православна Церква святкує день пам’яті Кипріяна та Іустинії. На честь цих святих в Одеській єпархії в селі Крижанівка, з благословення Високопреосвященнішого Агафангела, митрополита Одеського і Ізмаїльського, йде будівництво нового храму. У даний момент богослужіння відбуваються в тимчасовому храмі. І тут в день пам’яті святих мучеників Кипріяна і Іустинії громада відзначила престольне свято.

Пам’ять апостола Фоми, одного з 12-ти апостолів, святкується Церквою 19-го жовтня. Апостола Фому називають «апостолом віри» — в пам’ять про його сумніви при зустрічі з воскреслим Господом Іісусом Христом і обретену віру. І в сьогоднішньому світі приклад його безвір’я як ніколи актуальний.

Преподобний Амвросій Оптинський — людина, чиє слово повертало радість в душі відчайдушних, журило серця грішників, вражало глибиною навіть великих філософів, а молитва давала миттєву дію. 23-го жовтня Свята Церква шанує його пам’ять.

Команда Одеської єпархії Української Православної Церкви разом з юним талантом Максимом Ткачуком відвідали Сарату, щоб дати концерт, який, з благословення митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, організував настоятель Свято-Покровського храму Сарати протоієрей Микола Аратовський разом з дорогою його серцю громадою. Також серед почесних гостей на концерті були присутні: благочинний Саратського благочинницького округу протоієрей Микола Костов, клірики місцевих храмів з сім’ями. Максим здивував усіх слухачів своїм вражаючим талантом і відзначив особливу красу Бессарабії. Гості з кафедрального міста Одеської єпархії виконали багато пісень на концерті, який постарався об’єднати людей любов’ю. У ці дні Саратська громада відновлюється після потрясіння, що сталося в січні 2019-го року, коли колишній настоятель храму впав в розкол, але за Божою Волею, більшість віруючих залишилися вірні істинній Церкві і не піддалися спокусі. Зараз всі богослужіння проходять у пристосованому приміщенні, а повернутися в історичний храм неможливо, так як храм захопили розкольники. Цей концерт є показником єдності священнослужителів нашої єпархії і організований для духовної підтримки віруючих Сарати.

З благословення Високопреосвященнішого Агафангела, митрополита Одеського і Ізмаїльського, з сімнадцятого по двадцять сьоме жовтня на території Свято-Іверського Одеського чоловічого монастиря напередодні святкування храмового свята обителі, Іверської ікони Божої Матері, відбувся традиційний осінній ярмарок. На ньому представили продукцію численні монастирі Української Православної Церкви, а також народні умільці з різних куточків України.

У Святому Євангелії ми бачимо, що Господь Іісус Христос творив чудеса якби з наростаючою силою. З Його першого зцілення сина царедворця, який знаходився на смертному одрі, потім воскресіння тільки що померлої дочки начальника синагоги Яіра. У сьогоднішньому євангельському читанні ми чули про воскресіння сина наїнської вдови, якого вже несли на поховання. Надалі буде воскресіння Лазаря, мерця, який вже почав розкладатися, а потім, воскресіння Самого Себе. Таким чином, сила Божа проявляється поступово, з наростаючою міццю. Ми можемо спостерігати в історії Церкви різні періоди гонінь, які мають, звичайно, своє очистительне значення для членів Церкви. З одного боку, ці періоди гоніння йдуть з наростаючою силою, а з іншого боку, ми бачимо, що перемога віри в результаті цього буває ще сильнішою. Так що, ці періоди якби приниження і падіння віри, в подальшому, супроводжуються великим злетом цієї віри. Так це буде тривати до кінця світу. Бентежитися цим не потрібно — так повинно бути. Періодами гонінь Господь очищує Своїх людей від того розслаблення, якому вони піддаються, перебуваючи в спокійному стані. Всім відомо, що часи світу, тиші і спокою не завжди бувають сприятливими для зміцнення віри. Людина духовно розслабляється, у неї немає твердості, немає практики для того, щоб свою віру сповідати. І ось, для того, щоб людина не перебувала постійно в такому стані і для того, щоб підтримувати горіння віри, Господь і допускає гоніння. Тоді і проявляють себе ті, про яких сказано в Апокаліпсисі, «не опоганили одеж своїх» духом цього світу. Амінь.

Комментарии закрыты