9-го грудня, у 31-ті роковини архієрейської хіротонії Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври було звершено Божественну літургію. Богослужіння очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій. Предстоятелю сослужили митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел та інші ієрархи Української Православної Церкви.
9-го грудня 1990-го року у Володимирському соборі Києва архімандрит Онуфрій (тоді настоятель Успенської Почаївської лаври) був висвячений на єпископа Чернівецького та Буковинського. Вітаємо Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія з 31-ю річницею архієрейської хіротонії. Многая і благая Вам літа, Блаженніший Владико!

4-го грудня Церква вшановує пам’ятну подію, а саме Введення в храм Пресвятої Богородиці. Цього дня Високопреосвященніший Агафангел, митрополит Одеський і Ізмаїльський звершив святкову Божественну літургію у Свято-Успенському кафедральному соборі у співслужінні соборного духовенства.

5-го грудня, на другий день святкування Введення у храм Пресвятої Богородиці, митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Одеси. Високопреосвященнішому Владиці сослужило духовенство собору. Цього дня за літургією читали Євангеліє від Луки, притчу про нерозумного багача.

8-го грудня в актовій залі Одеської духовної семінарії відкрився триденний пастирський форум для священнослужителів чотирьох благочинь Одеської єпархії Української Православної Церкви. На форумі, який пройшов у формі лекційних та практичних занять, обговорили нагальні питання життєдіяльності приходів, пастирського служіння, соціальної роботи та інші актуальні теми. Також у його рамках керівники єпархіальних відділів представили свої напрацювання у всіх сферах церковної місії у сучасних умовах.
На відкритті до учасників звернувся митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, який закликав усіх серйозно поставитися до заходу та активно долучитися до роботи. «Спілкуйтеся, переймайте досвід, удосконалюйтеся, не соромтеся ставити питання: ви отримаєте безсумнівно якісні відповіді на усі питання, що вас цікавлять. Пам’ятайте, що досконалості немає меж. Обов’язок кожного пастиря – бути не лише гідним високого звання священнослужителя, але й бути компетентним у всіх питаннях, що стосуються всіх сторін життя приходу», – наголосив правлячий архієрей Одеської єпархії.
У перший день форуму для священнослужителів провели лекції на теми «Богослужбовий устрій та пастирська етика», «Діловодство та юриспруденція», «Місіонерське служіння та катехизація», «Єпархіальна комунікація та молодіжне служіння».
Другого дня пройшли практичні заняття на тему «Схематизація діяльності церковної громади».
Завершився пастирський форум у п’ятницю, 10-го грудня, у Свято-Успенському кафедральному соборі Одеси, де було звершено акафіст перед Касперівською іконою Божої Матері та Божественну літургію.

6-го грудня Церква святкує пам’ять святого благовірного великого князя Олександра Невського, в схимі Алексія, згадуючи його поховання у місті Володимирі у 1263-му році. Дивовижна особистість благовірного князя-ратоборця, захисника народів і видатного дипломата об’єднує віруючих у багатьох країнах світу, звертаючи до заповіді Христової: «Немає більше тієї любові, як якщо хтось покладе душу свою за друзів своїх» (Ін.15:13).

Починаючи з 7-го грудня, щовівторка, о 16:00, у храмі святої блаженної стариці Матрони, розташованому на території Свято-Успенського Одеського чоловічого монастиря, відбувається мала вечірня з читанням акафіста блаженній стариці Матроні біля раки з частинкою її святих мощів. Богослужіння транслюються у прямому ефірі на медіаресурсах Одеської єпархії в YouTube, Facebook та Instagram.

З благословення митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, з 11-го по 20-е грудня на території Свято-Іверського Одеського чоловічого монастиря проходить виставка-ярмарок «Іверська». Це 10-й, ювілейний, Іверський ярмарок. Проте вперше він проходить напередодні свята Миколая Чудотворця. Тому разом з експозицією, в якій представлено продукцію від монастирів, храмів та народних майстрів з різних куточків України, ближнього та далекого зарубіжжя, – на Іверському ярмарку проходить різноманітна дитяча програма.
Юні гості ярмарку можуть взяти участь у майстер-класах, вікторинах та конкурсах, призовий фонд яких становить близько 1000 солодких і не тільки гостинців для дітей, щодня розігруватиметься до 100 призів. Ведучий дитячої програми – півфіналіст конкурсу «Україна має талант» Ігор Глущенко.
Відкриття виставки 11-го грудня о 10:00, головна конкурсна програма для дітей з великим розіграшом призів запланована на 19-е грудня, 12:00 Організатори запрошують на подію та рекомендують стежити за оновленням програми Іверського ярмарку в Instagram: www.instagram.com/vystavka_yarmarka__iverskaya

Багато різних зусиль робить людина: вона здобуває собі їжу і дах, здобуває собі знання. Звичайно, людині потрібна праця і для підтримки життя, і для розкриття багатств її душі – людських здібностей. Але є одна праця з усіх, яка має для нас особливу важливість: це духовне життя. Тому що, якщо ми працюємо для того, щоб підтримати своє тіло, тим більше необхідна праця для того, щоб наситити свою душу.
Але ми слабкі і, намагаючись працювати на духовній ниві, часто впадаємо у відчай і навіть, роблячи останнє зусилля, можемо сказати: «Господи, я не можу ні молитися, ні творити добра, тепер Ти дій за мене». І якщо дійсно є віра – як у апостолів, які закинули сітки, тому що вони повірили слову Господню – тоді так може статися і ми обов’язково відчуємо, що в нас щось відбувається, і той гріх, який раніше вабив, стає мерзенним і огидним, і молитва, яка раніше у нас не виходила, раптом починає підніматися сама собою з серця, і бажання жити по-християнськи виявиться в нас сильніше, ніж наші звичайні мирські прихільності.
Ми раптом відчуємо себе дітьми Божими, для яких неможливо відступити від Господа. І все це відбудеться, тому що ми повіримо словам Христовим. «Не бійся, — каже Господь, — тільки віруй».

Комментарии закрыты