Чорне та Азовське моря страждають від ерозії та токсичних стоків. Про це говорили 18 жовтня на підсумковому обговоренні проблем Світового океану і морських досліджень у рамках семінару під егідою ООН. Брали участь близько 50 учасників з 25 країн світу. Про що говорили та до якого підсумку прийшли? Далі у нашому сюжеті.

Протягом двох днів Одеса разом з Національним Університетом імені Мечникова мала можливість провести семінар під егідою ООН щодо підтримки питань аналізу стану морського середовища. Також, Міністерству освіти і науки України доручено до кінця нинішнього року розробити концепцію програми морських досліджень.

Дмитро Чеберкус, гендиректор директорату науки МОН України
Чому це важливо для України, тому що в наслідок війни, агресії Російської Федерації, ми втратили дуже багато територій, не лише на суші, але і контроль за великим простором морських територій, за якими потрібно слідкувати, які потрібно вивчати, оскільки незалежно від того де знаходиться границя и де вони контролюються, мешканці цих вод, екологічний стан цих вод, вони абсолютно чітко переходять з одного боку на інший. І важливо знати що відбувається, і на тому числі, не контрольованих територіях. 

Доповідачі семінару назвали головні проблеми морів, серед яких: неконтрольований вилов та, в результаті, зниження кількості основних риб, руйнування берегів через ерозію, накопичення осадів та забруднення морського середовища токсичними стоками. Над дослідженнями працювали фахівці з різних факультетів ОНУ імені Мечникова.

Ігор Коваль, ректор ОНУ ім. Мечникова
Одеський університет, Одеса і, безумовно, Україна в цілому звучить достатньо достойно при розгляді цих питань. Тобто, ми не просто держава біля моря, а дійсно Україна це є і буде морською державою.

Також, на семінарі заявили, що важливо говорити про проблеми Чорного та Азовського морів саме в Україні, щоб показати, що наша держава відкрита до світового партнерства, є мирною країною та має амбіції залишатися морською державою. Результати досліджень будуть обговорені в січні наступного року на асамблеї ООН в Нью-Йорку.

Комментарии закрыты