Храм Олександра Невського біля 411-го військового госпіталю в Одесі було закладено понад 120 років тому — на кошти воєнноначалія і прихожан, які доглядали в госпіталі за хворими. За радянських часів церква була закрита в 1947-му. А починаючи з вересня 99-го року, за погодженням з керівництвом Південного оперативного командування, будівлю передали православним віруючим. Через три роки відновлений храм був освячений і тут знову зазвучала молитва, яка звучить у всіх храмах Української Православної Церкви кожен день — за » богохраниму країну нашу, влади і воїнство єя». Шостого грудня, традиційно, в Олександро-Невському храмі звершується Божественна літургія — у день пам’яті святого Олександра Невського, захисника Батьківщини та гарячого молитовника.

Олександр Невський став захисником землі і народу в тяжкі часи для вітчизни. З одного боку навала монголів, а з іншого — загроза військового вторгнення з Європи. Коли рідна земля страждала від навали Батия, шведи скористалися ситуацією і вторглися в її межі. Олександру Невському на той час було 20 років. Молодий полководець провів довгий час в молитві та отримав благословення на битву зі шведами. Дружина Олександра розбила величезне військо в 1240 році на річці Неві, в честь цієї події Олександра прозвали Невським. Західні кордони були надійно захищені від вторгнення хрестоносців, які не могли ще довго отямитися після таких великих поразок. За все своє життя князь не програв жодної битви, крім того, не раз проявив дипломатичний талант. Олександр Невський зі своїм батьком Ярославом уклали союз з Батиєм, чим на той час відвели загрозу від рідних земель. Великий князь помер по дорозі із Золотої Орди в 1263 році. Перед своєю смертю він прийняв схиму з ім’ям Алексій.

Протоієрей Віктор ГРАДОМСЬКИЙ, настоятель храму Олександра Невського
Казалось бы, братья и сестры, мало прожито человеком. Всего 43 года прожил Александр Невский. И за эти 43 года он успел сотворить те добрые дела, которые мы помним по сей день.

Ім’я, яке прийняв князь Олександр Невський в схимі — Алексій — повністю відповідає його непростому і напруженому життю. Ім’я походить від грецького слова «відбивати», «запобігати» або «захищати». Все своє життя Олександр Невський поклав на те, щоб відбити небезпеку від свого народу і захищати його від лих. У день пам’яті Олександра Невського шанують загиблих воїнів. Це час припадає на дні Різдвяного посту, яким православні віруючі намагаються піднятися над своєю плоттю в наслідуванні святим подвижникам Христовим, яким є і святий благовірний князь Олександр Невський.

Комментарии закрыты