Вже стає традицією відзначення дат з історії України спільно з громадською організацією «Вуличний Фронт» та за благодійної ініціативи відомого одеського історика Володимира Михайловича Чумака. Так, 20 січня відбувалася відкрита лекція за темою «Акт злуки УНР та ЗУНР: погляд через століття». Більше подробиць про захід — далі в нашому сюжеті.

До 100-річчя Акту злуки УНР та ЗУНР громадська організація «Вуличний Фронт», разом з деканом історико-філологічного факультету Університету імені Ушинського Володимиром Чумаком, організували відкриту лекцію для бажаючих подивитися на історію через століття. Простір для заходу надала бібліотека імені Грушевського.

Володимир Чумак, доцент кафедри історії України

Стала традиційною вже тут зустріч. Зараз іде ціла черга ювілеїв, столітніх ювілеїв революції, всіх подій. Минулого року ми збирались тут і розглянули проблему героїв Крут, дуже було цікаво, була велика зацікавленість, багато людей прийшло. Зараз Сторіччя Акту Соборності України, для нас це дуже актуально зараз, тому що є великі виклики, треба шукати відповіді на ці питання з погляду сторіччя, так? Тому що ми не маємо право розбазарити все те, що нам  дали наші нащадки, ми маємо передати це.

Бажаючих послухати історію України було чимало, навіть не вистачало місць. У залі були як молодь, так і люди літнього віку. Присутні вступали в дискусію, проводили паралелі з сьогоденням та просто жартували.

Дем’ян Ганул, організатор, керівник ГО «Вуличний Фронт»

На мою думку, саме державні органи мали б організовувати подібні лекції, щоб прививати любов до України, саме українську мову, гарних лекторів, таких як Володимир Михайлович, запрошувати і так далі. Це важливо, тому що скільки років була Україна у складі радянського союзу, прививалася любов до радянського союзу і зараз саме важко перейти, чим ми і займаємося, чим ми спонукаємо людей до любові до України та любові до свого,  адже Україна це наше. Власне це колосальна така, важлива роль цих лекцій і подібних заходів.

Акт Злуки — це урочисте оголошення універсалу про об’єднання Української та Західноукраїнської народної республіки у соборну Україну. Це сталося 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві . Також, цей день став називатися — Днем соборності України. Акт став могутнім виявом волі українців до етнічної і територіальної єдності, свідченням становлення нації.

Комментарии закрыты