Що змінила децентралізація в житті об’єднаних територіальних громадах Одещини? Про це говорили одеського відділення Асоціації міст України. Всього в Україні вже близько 800 ОТГ, проте яку кількість з них налічує Одещина та чи наявний тут розвиток? Дивіться далі в нашому сюжеті.

З 2014 року в Україні працює реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, або просто децентралізація. Це передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей — органам місцевого самоврядування. Про результати реформи за 2018 рік 12 лютого говорили представники Асоціації міст України в Одесі на прес-конференції «Що змінила децентралізація в житті ОТГ Одещини».

Юрій Ямковой, консультант з юридичних питань

Если мы говорим о областных центрах, о районных центрах, то, за частую, да, там действительно в состоянии органы местного самоуправления предоставлять качественно и быстро те услуги, которые власть должна предоставлять. А то, что касается небольших сел, населенных пунктов, там с эти сложнее. И вот для того, чтоб этот перекос убрать, был принят закон про добровольное объединение территориальных громад.

За результатами звіту Асоціації міст України в Одеській області, ситуація на Одещині досить складна, адже 11 районів з 26 існують взагалі без громад. Причиною цього спікери назвали просте незнання про реформу. Сьогодні Одещина налічує 31 об’єднану громаду, у 28 з яких вже відбулися вибори.

Юрій Ямковой, консультант з юридичних питань

Даже в небольших громадах мы видим позитивные изменения. Мы видим то, что люди, которые взяли на себя ответственность, прошли путь объединения, и на сегодняшний момент они, как это не шаблонно звучит, но они с уверенностью смотрят в будущее, потому что появилась перспектива.

Що стосується  економічних та бюджетних питань, спікери наголошують —  доходи місцевих бюджетів зростають, і це говорить про те, що децентралізація позитивно впливає на ОТГ. З’являються нові комунальні підприємства та купується необхідна техніка, наприклад, трактори, екскаватори або підйомні крани, адже майже всі громади отримують субвенцію на розвиток.

Світлана Осадчук, консультант з бюджетної політики

На сьогоднішній день, держава передає 29 видів субвенцій з державного на місцевий рівень. Ну, ця цифра про щось, тай говоре. Найбільш відомими серед них є такі, як освітня субвенція, медична субвенція, інфраструктурна, про яку сьогодні говорилося. І дійсно можна сказати, що в минулому році по одеській області було освоєно 95 млн грн інфраструктурної субвенції, і було реалізовано 134 інфраструктурних проекти.

В кінці 2019 року на Одещині планується створення ще 5-7 громад. А вже в липні цього року Асоціація міст України планує вчетверте організовувати звітні муніципальні збори в Одесі, аби обговорити процес створення ОТГ в країні.

Комментарии закрыты