В арт-галереї Інвог відбулось відкриття виставки «Femme in East [фемініст]», присвяченої гендерним проблемам на пострадянському просторі. 15 жінок з Вірменії, Грузії, Молдови, України і Росії в рамках проекту «Жіноча Академія Лідерства» створили сім інтерактивних проектів-інсталяцій про стан фемінізму в їх рідних країнах. Через чорно-білі портрети київського фотографа Юлії Кочетової-Набожняк жінки розповідають свої особисті історії, але вони водночас універсальні для всіх представниць жіночої статі у пострадянських реаліях.

Проект «Жіноча Академія Лідерства» об’єднав 15 жінок з різних сфер життя Вірменії, Грузії, Росії, Молдови і України. Через свій погляд на лідерство і положення сучасної жінки, учасниці проекту хочуть надихнути жінок на рух до своїх цілей і відстоювання своїх прав.

 Ганна Камай, куратор виставки (Єреван)

За допомогою мультимедійної інсталяції Femme in East [feminist] досліджує різні погляди на жіночність в країнах пострадянського простору. Ядро виставки — 15 жіночих чорно-білих фотопортретів і історій — спільний проект київської фотографки Юлії Кочетової-Набожняк  і арт-кураторки з Єревану Ганни Камай.

 Юлія Кочетова-Набожняк, фотограф (Київ)

Для мене 15 портретів, 14 і мій автопортрет, -це отковення. Більшість було снято в Тбілісі на другому воркшопі академії жіноче лідерство

 ви можете побачити, що всі героїні розслаблені. Всі воини були перед камерої тими, ким вони є.

Під час виставки дівчата розповіли про сучасні стереотипи. Наприклад,   жінки з «Чоловічою професією» ще й досі не відчувають себе повністю прийнятими в суспільстві..

 Вікторія Попа, офіцер запасу (Молдова)

Бути жінкою-лідером в патріархальній культурі — непросто. Жінки на старті своєї кар’єри часто стикаються з відсутністю підтримки. Проект спрямований на те, щоб почути досвід кожної з учасниць і спробувати наново визначити, що означає бути жінкою і феміністкою в пострадянській реальності. Учасниця з Москви , стратег за професією Лара Грязєва підготувала аудіо- проект « НЕПРОШЕНІ КОМентарі».

 Лара Грязєва, директор зі стратегії (Москва)

Учасники проекту Фемініст намагаються познайомити глядача з проблемами, з якими стикаються жінки з пострадянського простору. І своїм прикладом показати, що майбутнє для жінок буде яскравішим, якщо боротися за це. Переосмислити історію і зануритися в нестандартні життєві жіночі ситуації можна протягом двох тижнів в арт-галереї Інвог.

Комментарии закрыты