Нині, на Пушкінській 12, одесити зможуть дізнатися, чиїм пензлем був перевтілений відомий «Одеський дворик» та визначні пам’ятки архітектури чи не всього міста. Союз мариністів Одеси, за ініціативи учениці відомого скульптора Аліка Мірзоєва, відкрили пам’ятну дошку видатному «реаніматору» скульптури Лаокоона,  воронцовських левів, «Амура та Психеї» а також представили виставку «Любов до Одеси вічна весна». Чим вагома для міста саме ця персона та що варто знати про Мирзоєва, —  дізнавалися наші колеги.

Саме він 15 років тому в Одесі започаткував популярнний нині різновид малярства. Зараз, — це називають муралами, тоді ж, Алік Мирзоєв першим створив живописне пано на стінах одеського дворику. Відреставровані ним пам’ятки архітектури приваблюють туристів і одеситів. Лише тростину Пушкіну, чия статуя прикрашає одну з головних вулиць міста, він повертав на місце 6 разів. У 2017-році місто попрощалося з Аліком Мірзоєвим. За словами Голови «Одеського дворику мистецтв», скульптор був не лише «золотими руками» для постраждалих монументів, а й проводив багато заходів, зокрема для дітей – в «Одеському дворику» відбувалися справжні казки.

Олена Олексієнко, віце-президент союзу мариністів Одеси

 Алик был моим другом и учителем. Вот, в память о нем с 17-го года по сегодняшний день я провожу огромное количество мероприятий. Все они некоммерческие. Единственное, что панно, которое мы будем сейчас реставрировать в следующем году. Посмотрим, как откликнутся одесситы, потому что я не расчитываю на большую помощь/поддержку, главное – чтоб моральная была поддержка.

 Пояснювальну дошку до пано встановили лише зараз, незважаючи на те, що живопис на стінах дворику був створений ще 15 років тому Аліком Мирзоєвим та Іриною Карзановою. У дворі можна побачити справжнє «Вікно в Європу», «Котячий будинок», і багатьох відомих одеських персонажів. На відкриття пам’ятної пояснювальної дошки прийшли друзі, колеги, прості одесити та вихованці шкіл.

Олександр Геращенко, президент союзу мариністів Одеси 

Его совершенно беззаветная любовь к городу – она ведущая тема сегодня. Это одессит с большой буквы, это одно из лиц Одессы и, конечно, очень приятно, что эта память сохраняется. Он касался и Пушкина скульптуры, который тут совсем рядом и Веры Холодной, ну, вобщем, очень много. Проводил реставрации на известных могилах на 2 кладбище. Вобщем-то он жил ради города.

 Також відбулася виставка «Любов до Одеси вічна весна». Роботи для виставки представили художники Союзу манриністів. На полотнах можна було побачити відомі одеські краєвиди та морські мотиви.

 

Комментарии закрыты