Цю зворушливу історію, що оповідає про ребе з Мукачева Раббі Хаїма-Елезара Шапура розповів його зять — Раббі Борух Рабинович.

Раббі Елезар особливо любив свого онука Цві-Натана-Давида. Він грав з ним, балував його, і маленький Цві, бувало сидів на його колінах під час суботньої молитви.

У Рош-хойдеш місяця Елул останнього року свого життя Раббі Елезар взяв шофар, щоб протрубити в нього, як прийнято в місяці Елул. Цві був в кімнаті, і дуже зрадів, почувши звуки шофара. Він просив діда ще кілька разів протрубити в шофар, на що той з радістю погодився. З того дня у них стало традицією, що Раббі Елезар щодня додатково сурмив в шофар для онука.

Напередодні Рош а-Шана, коли не сурмлять в шофар, маленький Цві був дуже розчарований, не почувши вподобаних звуків. «Сьогодні переддень Нового року, — пояснив йому дід, — Сьогодні не сурмлять. Завтра вранці ти почуєш шофар у синагозі». Але хлопчик не прийняв пояснень, і серце діда пом’якшало від гірких ридань улюбленого внука, і він засурмив ще один раз …

У Мукачеві був звичай, за яким в Рош а-Шана, перш ніж сурмити в шофар, ребе вимовляв проповідь. У той рік Раббі Елезар підійшов до ковчегу завіту, відкрив його, і обливаючись сльозами вимовив:

— Владика світу! Я прошу вибачення, написано в святих книгах не сурмити в шофар на передодні Рош а-Шана, але я протрубив. Чи знаєш ти, господи, чому я пішов на це? Тільки тому, що мій маленький онук ридав і благав мене протрубити в шофар. Моє серце не витримало, я не міг бачити, як він плаче.

Готеню-Батько наш! Як можеш ти спокійно дивитися, як твої улюблені сини простяглися ниць і закликають тебе: «Протруби ще раз! Протруби у великій шофар, сповіщаючи про свободу нашу!» Навіть якщо ще не настав час, як ти можеш бути бездіяльним, бачачи своїх дітей, що плачуть ?!

… Найбільш радісна подія, яку із завмиранням серця вже багато тисячоліть очікує і закликає народ Ізраїлю — це прихід Мошиаха. Про це сказано: «Тоді уста наші наповнилися радістю, мова наша — співом».

І буде в цей день: «І засурмив в великий шофар». Тоді прозвучить, шофар Мошиаха, сповістить про загальне і повне спокутування з Божою допомогою! І принесе нам величезну і вічну радість!

Так станеться це скоро! У наш час!

Комментарии закрыты