7-го квітня Церква святкує Благовіщення – євангельську подію, коли люди в особі Богородиці отримали благу звістку про пришестя Спасителя. Це двонадесяте свято урочисто святкується в усіх храмах. У Свято-Успенському кафедральному соборі Одеси Божественну літургію очолив Високопреосвященніший Агафангел, митрополит Одеський і Ізмаїльський.
Також в Одеській єпархії у день Благовіщення Пресвятої Богородиці, з благословення митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, також звершили перенесення до храму Тихвінської ікони Божої Матері Свято-Андріївського подвір’я – шанованого стародавнього образу Пресвятої Богородиці «В скорбех и печалех Утешение».

Особливо неспокійного для Одеси воєнного ранку 3-го квітня в Одеській митрополії було звершено соборне богослужіння у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста. Божественну літургію у Неділю 4-у Великого посту, присвячену пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника, очолив правлячий архієрей єпархії Високопреосвященніший Агафангел, митрополит Одеський і Ізмаїльський.

Цього року у понеділок, 4-го квітня, увечері, в наших храмах було звершено особливу службу – «Маріїне стояння», присвячену подвигу преподобної Марії Єгипетської. Братія Свято-Успенського Одеського чоловічого монастиря також молилася разом із прихожанами.

У дні випробувань війною усі ми – духовенство, прихожани наших храмів, молодь, волонтери – об’єдналися заради допомоги ближнім. Одержувачі цієї допомоги сьогодні — переселенці з інших регіонів України, які біжать з-під обстрілів, пацієнти лікарень і госпіталів, наші захисники — військовослужбовці ЗСУ та територіальної оборони, а також численні підопічні соціальних установ, хто опинився у складній життєвій ситуації, втратив роботу чи не справляється зі зростанням цін та іншими обставинами.
Щодня завдяки духовенству та прихожанам одеських храмів понад 1 000 людей отримують гарячі обіди. По вівторках тільки на залізничному вокзалі кормлінням забезпечено близько 700 осіб, багато з яких прибули з Миколаєва, що регулярно обстрілюють і який став рятівною стіною для Одеси.
Зазначимо, що соціальна робота проводиться у всій Одеській єпархії Української Православної Церкви. Так, Білгород-Дністровське благочиння передало Білгород-Дністровській міській лікарні, пологовому будинку та дитячому відділенню 6 підігрівачів та стерилізаторів для сумішей та дитячого харчування, кошти на які були перераховані італійськими благодійниками. Також мешканцям Миколаєва духовенство роздає хліб та інші продукти харчування. А 90 гарячих обідів доставляють адресно нужденним городянам.
Багатодітній сім’ї із села Новоселівка було передано дитячий візок та ліжечко від Кілійського благочиння. А духовенство Ізмаїльського благочиння продовжує надавати допомогу територіальній обороні предметами господарського призначення, а також приймають біженців.
Добро, милосердя та діяльна підтримка інших людей – це те, що рятує нас зараз від гніву, озлоблення та розпачу. Дякувати Богу, ми є один в одного і ще можемо простягнути руку допомоги або розкрити свої обійми. Примножуючи тепло і добро, ми зберігаємо мир хоча би у своїх серцях.

В Одеській єпархії Української Православної Церкви велике число людей готові щодня трудитися для надання будь-якої необхідної допомоги, тому якщо Вам потрібна підтримка або ви хочете допомогти, звертайтеся на «гарячу лінію» Одеської єпархії за телефоном 093-615-08-20, Viber, WhatsApp, Telegram. Детальніше – дивіться у нашому сюжеті.

Наш сюжет про «пухнастих біженців» у Свято-Архангело-Михайлівському Одеському жіночому монастирі допоміг виявити доброго та юного його помічника, небайдужого до чужих проблем. Про хлопчика Ваню та жіночу обитель дивіться у матеріалі нашої програми.

«Радуйся Благодатная, Господь с Тобою! Благословенна Ты в женах и благословен плод чрева Твоего! Ты приимешь во чреве и родишь Сына Эммануила и тот Спасет люди Своя» — такими словами вітає Архангел Гавриїл Пресвяту Діву Марію. У цих словах полягає велика радість для кожної людини. Ця радісна звістка дає людині можливість отримати спасіння і вічне життя, а також надію на особисту зустріч з Господом.
Святі отці називають Благовіщення малою Пасхою. Адже саме в цей день усе людство в особі Діви Марії здобуло надію воскресіння. Благовіщення – це велика таємниця Божа. Бог обирає Пречисту Діву, щоб через неї втілитися. Пресвята Діва, почувши від Архангела Божу волю, відповідає: «се, Раба Господня; да будет Мне по слову твоему». Вона зі смиренням прийняла це благовістя і стала Божою Матір’ю.
«Радуйся, Благодатная!» — ці слова пронизують увесь цей святковий день. Ми радіємо разом з Богородицею і молимося Їй, щоб Вона, маючи дерзновіння молитися за нас, виходила перед Престолом Божим спасіння для кожної людини. Нехай торжество Благовіщення наповнить серце кожного християнина і нехай кожен з нас відчує цю євангельську радість!

Category:

ТЕО

Теги:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Комментарии закрыты