Близько 100 вітчизняних видавництв різних форм 7 червня було представлено на ХХ Всеукраїнській виставці-форумі «Українська книга на Одещині». Так, до 190-річчя Одеської національної наукової бібліотеки відбулося урочисте відкриття заходу. На ньому побували письменники, вчені, журналісти та багато інших діячів.

З нагоди 190-річчя заснування Одеської національної наукової бібліотеки, протягом 7-9 червня, проходить Інтелект-форум, в рамках якого відбувається ХХ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині». У п’ятницю в тому числі пройшов круглий стіл «Інноваційна діяльність бібліотек України».
Ірина Бірюкова, директор Одеської національної бібліотеки
Сьогодні ми станемо свідками урочистого відкриття 20 виставки-форуму «Українська книга на Одещині», яка в цьому році за потужної підтримки Міністерства культури України набула додатковго напряму професійної програми спілкування для фахівців бібліотек, музеїв, архівів, яку ми назвали «Одесабібліосаміт» і впроваджуємо разом з нашими колегами – обласними, міськими бібліотеками Одещини. І сьогодні ми це поєднуємо, ці два потужні напрямки створюють собою Інтелект-форум.
Програма заходу передбачає презентації нових вітчизняних видань та проектів, поетичні читання, панельні дискусії , майстер-класи, конкурси та багато іншого. Захід відбувається за участі представників провідних видавництв України, письменників, літературознавців та широкого кола громадськості. Зокрема, на форум завітав і заступник Міністра культури України — Юрій Рибачук.
Юрій Рибачук, заступник Міністра культури України
Нині це свято в особливих політичних умовах, які, як ми вже говорили, харакетризуються можливо невизначеністю і непередбачуваністю. Передбачуване є одне – це роль культури у майбутньому України и, як команда, міністерства культури, завжди стверджували, що культура є основою капітальних перетворень в державі, культура є простором, сферою, де творятьтся іновації, де осмислюються процеси теперішнього, проектуються сценарії майбутнього і де творитьтся простір, де єсвобода, відповідальність і гордість за Україну.
Також, під час круглого столу обговорювалась і важливість звичайної книги для людини та нації загалом. Зокрема, Микола Сенченко, директор «Книжкової палати України», навів приклад, як різні носії впливають на різні півкулі мозку людини.
Микола Сенченко, Книжкова палата України ім. Івана Франка
Я хочу звернути увагу на те, чим відрізняється читання електронної книги від паперової книги. Коли ми читаємо електронну книгу, то в нас насичується інформацією ліва півкуля кори головного мозку, а принцип асиметрії дає такий результат: ліва півкуля збільшується, а права зменшується. Тобто людина, щоб мислити творчо, треба читати їй більше паперову книгу.
Олександр Афонін, Українська асоціація видавців
Тішусь, що сьогодні цей форум живий, що він збагачується новим видавництвом, новою літературою, і сюди приїздять люди і приходять люди, які розуміють, що книга чи не єдиний унікальний інструмент. О та чарівна голка, яка зшиває націю.

Комментарии закрыты