В літературному музеї відбулась урочиста церемонія нагородження лауреатів та дипломантів третьої міжнародної літературної премії імені Ісака Бабеля. Премія покликана виявляти і підтримувати кращі зразки оповідань, написаних російською мовою як в Україні і Росії, так і в інших країнах світу. З 237 авторів міжнародне журі визначило 5 дипломантів і 3 лауреатів премії. З вітальним словом до учасників і організаторів звернувся почесний гість — відомий одесит Михайло Жванецький. Подробиці — далі у сюжеті.

12 липня відзначається 125 річчя від дня народження нашого славетного земляка, письменника Ісака Бабеля. Напередодні цієї дати  в золотій залі літературного музею відбулась урочиста церемонія нагородження лауреатів та дипломантів третьої міжнародної літературної премії імені Ісака Бабеля за краще оповідання російською мовою.

  Андрій ДМИТРІЄВ, письменник, голова журі Премії Бабеля

В третьому сезоні взяли участь 237 авторів з 19 країн світу. Міжнародне журі до складу якого увійшли провідні літератори з Одеси, Києва, Чернівців, Санкт-Петербурга та Сполучених штатів Америки, обрали найкращі оповідання.

Сергій Махотін, член журі Премії Бабеля

Члени журі відзначили надзвичайне різноманіття тем: і фантастика, і реалізм, і звертання до світа очима дитини, і воєнна тема, і звісно зворушливі історії кохання.

 Маріанна ГОНЧАРОВА,  член журі Премії Бабеля

Журі визначило п’ять дипломантів і 3 лауреатів премії. Серед дипломантів були представники Німеччини , України, Росії. А ось призові місця розподілилися таким чином. Третю премію в розмірі 15 тисяч гривень одержав Михайло Борун з Росії за оповідання «Трофейное одеяло». 30 000 грн. дістав автор з України Олексій Курилко за твір «В поисках». Лауреатом третього сезону премії Бабеля став сценарист, художник Резо Габриадзе за оповідання «Топиарное искусство» . Автор, на жаль, не зміг потрапити на вручення нагороди, але відправив присутнім відео-звернення.

Головний приз був переданий консулу республіки Грузія в Одесі Торнике Берикашвілі почесним гостем церемонії – Михайлом Жванецьким.

З усіма творами переможців можна ознайомитись на сайті премії, пізніше вони вийдуть у світ в літературному журналі «Радуга». 12 липня – в 125-й  день народження Ісака Бабеля  — фіналісти третього сезону, члени журі, учасники та просто небайдужі одесити поклали квіти до пам’ятнику нашому славетному земляку на розі вулиць Жуковського та Ришельєвської.

Михайло ЖВАНЕЦЬКИЙ, Народний артист України

До речі, в золотій залі літературного музею була розміщена виставка ляльок  — героїв оповідань Ісака Бабеля.

Комментарии закрыты